In opmars !

SINT PHILIPSLAND – Voor het eerst is in natuurgebied Slikken van de Heen bij Sint Philipsland een levende boommarter gespot. Bijzonder, want doorgaans treft ecoloog Pepijn Calle van Het Zeeuwse Landschap het roofdiertje platgereden aan. Ook andere soorten zoals de das, otter en visarend zijn aan een opmars bezig.

Ook de das is aan een opmars bezig. Het zwart-witte roofdiertje is familie van de marters, maar eet geen eekhoorns. Een das eet wel wormen, kevers en vruchten. In West-Brabant is de das met enige regelmaat gespot in de buurt van het Krammer-Volkerak, dat grenst aan de Slikken van de Heen. ,,Enkele jaren terug dook er al één op maar deze werd helaas aangereden”, aldus Calle.


download 1jpg

Het is een kwestie van tijd en we zien ook de otter weer terug in de provincie, zegt Calle. Door watervervuiling en toename van het verkeer, en vooral vervolging, stierf de viseter eind jaren zestig langzaam uit. ,,Nu de waterkwaliteit op veel plekken is verbeterd zien we ze langzaam terugkeren. De zoete meren Krammer-Volkerak en Markiezaat vormen in de basis een geweldig leefgebied voor de otter.”


download 2jpg