Te huur !

Blauwe pauw – Pavo cristatus

De blauwe pauw is een van die soorten bij wie het liefdesleven zich concentreert op de lek: het schouwtoneel van verleidingskunsten.

Pauwenmannen zijn befaamd – en gewild – om hun extravagante verenkleed. Vrouwenvogels steken juist veel energie in eieren produceren. Dat is een zware taak en die investering moet lonen. Daarom willen vrouwen alleen een man die sterk nageslacht belooft. En die belofte ligt in de vreemde uitdossingen en capriolen waarmee mannen zich als de beste keus presenteren.

In het begin van de evolutie demonstreerden mannen hun talenten waarschijnlijk rechttoe rechtaan: krachtig vliegen, hoog springen, aantrekkelijk voedsel aanslepen en intimiderend schreeuwen. Maar in de loop van vele tientallen miljoenen jaren werden die kunstenmakerijen almaar overdrevener; alles om de competitie vóór te blijven. En de vrouwen pasten hun belangstelling in dezelfde richting aan.

Zo kon het gebeuren dat de pauwenman een waanzinnig lange en oogverblindend mooi gekleurde bundel staartdekveren ontwikkelde: 150 stuks, elk met aan het eind zo’n beroemd pauwenoog. Als hij die uitwaaiert tot een trillende fontein van duizelingwekkende kleuren zijn er maar weinig vrouwen die niet voor hem vallen.