Veerse Meer en de 12 eilanden Ontdek de eilanden of platen
In het hart van Zeeland ligt het Veerse Meer. Ooit een woelige zeearm, nu een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Gezellige plaatsen als Kortgene, Kamperland en Veere liggen aan het meer en zijn een bezoekje waard. In het Veerse Meer wachten talloze onbewoonde eilandjes om ontdekt te worden. Afmeren bij deze bijzondere plekjes is een aanrader. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen.​ 

Webcam aan het Veerse Meer (Delta Marina te Kortgene) 


Instellen winterpeil Veerse Meer

Fluctuerend peil

Het peil op het Veerse Meer kan in de winterperiode fluctueren tussen N.A.P. - 0,20 m en N.A.P. - 0,40 m. In geval van extreme neerslag of extreme neerslagverwachtingen kan het waterpeil op het Veerse Meer (vroegtijdig) worden verlaagd om zodoende een buffer te creëren voor het afvoeren van polderwater. Dit zogenaamde 'noodpeil' zal tijdig aan betrokkenen bekend worden gemaakt.

Winterperiode

Omdat het winterpeil ingesteld wordt door middel van het doorlaatmiddel de “Katse Heule”, kan de scheepvaart de schutsluis in de Zandkreekdam naar verwachting volledig blijven benutten. Aansluitend aan de peilverlaging zal ook de aanvullende markering voor de recreatievaart en de gebieden voor de snelle motorboten worden weggehaald uit het Veerse Meer.Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer, ook wel de Grevelingen genoemd, is een voormalige zeearm van de Noordzee. Het meer ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland.

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Wat de Grevelingen leuk maakt, is dat u er op vele manieren van kunt genieten. Een korte wandeling die zeer de moeite waard is. loopt van Den Osse naar Brouwershaven. Lopend over de dijk verbaast u zich over de blauwe kleur van het water. Verderop licht de vuurtoren van Ouddorp aan Zee op en op de zandplaat Dwars in de Weg grazen de wilde paarden. Een andere locatie aan het Grevelingemeer die eigenlijk ook niet vergeten mag worden is het haventje van Bommenede
en tevens een duiklocatie .

De eilanden : Ossehoek , Hompelvoet en Dwars in den Weg

In de dorpjes Bruinisse, Brouwershaven, den Osse, Scharendijke, Herkingen en Marina Port Zélande kunt u prima overnachten. Deze laatste haven ligt naast Center Parcs Port Zélande met zijn tropisch zwembad, adventure factory, midget golf en vele ander aktiviteiten en diverse restaurants.

Duiken in het wrak "Le Serpent"
Grevelingenmeer aan de Noordzee Vakantiepark Port Zélande - Center Parks

De Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee. Deze waterkeringen bestaan uit 5 stormvloedkeringen, 2 sluizen en 6 dammen.

De Deltawerken in Nederland zijn gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt het water via de vele grote rivieren door ons land hun weg naar zee. Dit maakt Nederland een typisch deltagebied. Door het vele water en de lage ligging is Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is daarom van levensbelang voor de veiligheid van miljoenen Nederlanders en onze economie.

 

Vuurtoren van Ouddorp in 2018 waarschijnlijk open voor publiek

Het lijkt erop dat de vuurtoren vanaf april 2018 open gaat voor het publiek. De vuurtoren zou aanvankelijk al in 2017 beklommen kunnen worden, maar bij Rijkswaterstaat, de beheerder van het bouwwerk, waren er nog bedenkingen. Beklimming door het publiek kan niet terwijl er vuurtorenwachters aan het werk zijn, vindt de organisatie. In 2018 past Rijkswaterstaat het werkschema op de toren aan en komen er mogelijkheden om van grote hoogte over de voordelta en de Kop van Goeree uit te kijken. ( De Kop van Goeree is een natuurgebied op Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland met als havenstad Rotterdam ).

De Vuurtoren Westhoofd staat in de duinen bij de Groenedijk in Ouddorp. De vierkante bakstenen toren is in 1947-1950 gebouwd en heeft een hoogte van 56 meter. De toren is bemand en niet geopend voor publiek. In 1862 stond er al een gietijzeren toren op het eiland Goeree. In 1911 werd de vuurtoren vervangen door een toren van gewapend beton. Op 5 mei 1945 hebben de Duitsers de vuurtoren van gewapend beton vernietigd. Het lichtkarakteristiek is drie schitteringen per 15 seconden. Het licht heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela en een zichtbaarheid van 30 zeemijlen.


Het centrum van Goedereede (naast Ouddorp) is een bezienswaardigheid op zich. De los van de kerk staande toren, de travalje waarin vroeger de paarden werden beslagen, smalle straatjes, prachtige oude gebouwen aan de Markt en de terrasjes vormen samen een bijzonder pittoresk stadje. Het is dan ook in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Het beeld van Goedereede wordt beheerst door de toren. Bekijk ook zeker eens het natuurgebied De Kwade Hoek.

torenmuseumjpg

De Kwade Hoek is een getijdengebied en werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming. In dit gebied groeien verscheidene soorten planten zoals lamsoor en echt lepelblad. Er broeden ook verschillende vogels, zoals de grutto, kluut en tureluur. Verder zitten er veel zang- en trekvogels, vanwege de vele struiken met besjes. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en er zijn fietspaden, tevens geschikt voor rolstoelen. Er zijn in het seizoen excursies mogelijk (zie de evenementenlijst en het foldertje bij de VVV), maar u moet u hiervoor aanmelden bij VVV Ouddorp. Voor vrij wandelen moet u lid zijn van Natuurmonumenten, of een dag- of maandwandelkaart hebben.