Schaal van Beaufort

De schaal van Beaufort is een classificatiesysteem waarin de kracht van de wind wordt aangeduid. Deze schaal werd al in 1805 geïntroduceerd door de Engelse marinecommandant Francis Beaufort. Het systeem werd internationaal erkend in 1873. Beaufort baseerde zijn schaal op waarnemingen die hij had beschreven. Er waren in die tijd nog geen windmeters. Toch is de beleving voor iedereen anders. Zo betekent ‘windkracht 6’ voor de een iets anders dan voor de ander. In de nautische wereld wordt tot op de dag van vandaag nog veel gebruik gemaakt van de schaal van Beaufort. Met de huidige meetapparatuur is er veel meer mogelijk dan in de tijd van Beaufort, en er is dus een omrekentabel waarin de windkrachten van Beaufort zijn omgerekend naar windsnelheden.

Wat is windkracht?

Maar wat is nu precies windkracht? Men spreekt van een windkracht als er gemiddeld over 10 minuten een waarde wordt gemeten. Het is dus windkracht 6 als er 10 minuten lang een gemiddelde snelheid wordt gemeten tussen de 10,8-13,8 Meter/p seconde. De meting wordt gedaan op 10 meter hoogte.


ConvertKing.net Online omrekenen
Francis Beaufort
 

Windrichting

 In de meteorologie is de windrichting de richting waar de lucht   vandaan komt.

 Bij een westenwind komt de wind uit het westen en gaat de lucht van   west naar oost.

 Wanneer de wind constant uit een bepaalde richting waait, dan wordt  

 er lucht aangevoerd, die afkomstig is van hetzelfde brongebied.

 De wind waait van hoge naar lage druk

 Bij westenwind is dit lucht afkomstig van zee (maritiem) en bij   oostenwind lucht afkomstig van land (continentaal).


 Westenwind bevat veel waterdamp en voert altijd wolken mee.

 Qostenwind is droog en meestal zonder wolken.


 Evenzo brengt noordenwind koude lucht en zuidenwind warme lucht.

 0p grond van de windrichting kunnen we een bepaald weerbeeld   verwachten, zolang de wind uit deze richting blijft komen.

 Is de wind echter variabel, dan volgt meestal weersomslag.

 zie ook windkracht

Het land van feesten, festivals, eten en drinken. Festivals in Zeeland betekent cultuur met een Z. Het Zeeland Nazomerfestival, met locatietheater ergens aan zee of in het Zeeuwse achterland. Onderstroom in Vlissingen, met straattheater vlak aan zee. Of muziekfestival Concert at Sea. Aan de voet van de Brouwersdam met strand, zon en zee als achtergrond. Feesten en tradities gaan hier hand in hand. Straô, een lange stoet paarden gaat naar zee en wast de benen, feest in het dorp. Dat gebeurt alleen op Schouwen. Mosselfeesten worden overal gevierd. Van Bruinisse tot Breskens. Niet alleen voor gasten een feest, de Zeeuwen zelf doen net zo goed mee.

Evenementen

Weekmarkten , seizoenmarkten ......

Naast de vaste weekmarkten kent Zeeland bijzondere markten. Zoals de jaarlijkse Paardenmarkt in Zierikzee. In Veere is in de zomerperiode iedere dinsdag een historische markt. Vlissingen heeft met Pinksteren een markt op de boulevard. Een gezellige markt, met uitzicht op zee. Dit wordt in de zomer nog een paar keer herhaald. Ook de jaarmarkt in Tholen is leuk voor jong en oud. Kapelle is eind augustus in rep en roer. De jaarmarkt op de Kapelse Dag trekt honderden bezoekers. En in Koewacht, op grens tussen Nederland en Vlaanderen, is de jaarlijkse Meikermismarkt een echte belevenis.

Zeehonden , mosselen ......

In Zeeland kun je tal van rondvaarten boeken. Natuurvaartochten, familierondvaarten, of Oosterschelderondvaarten. Of zeehondensafari’s. Mogelijkheden te over. Om steeds een nieuwe ontdekking te doen. Zeeland vanaf het water is uniek. Een belevenis die je vakantie aan Zeeland compleet maakt.

Binnen of buiten

Musea , kastelen  , torens , bunkers enz.

En nog meer

Houd rekening met de veiligheidsregels

Zeeland ontdek je het beste op de fiets of wandelend. Veel routes komen langs attracties of start- of eindpunt. Net zoals het water en zijn kenmerken, zijn de attracties hier verweven in het Zeeuwse landschap.

Natuurorganisaties

De natuur is grotendeels in staat zichzelf in stand te houden. Daar waar dat niet lukt of niet wenselijk is, ligt het beheer en behoud in handen van verschillende Zeeuwse natuurorganisaties. Natuurorganisaties Nationaal Park Oosterschelde, IVN, Terra Maris, Het Zeeuws Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting Landschapsbeheer Zeeland hebben de handen ineengeslagen. Zij werken samen op het gebied van natuureducatie, natuuractiviteiten en aan de promotie van de Zeeuwse natuur.

Voor kind en gezin

Zeeland is in ieder seizoen een topbestemming. Zomer en winter. Weer en wind. Er is hier van alles te beleven. Zeeland heeft zoveel kanten om te ontdekken. Ook als de zon een keer niet zo hoog aan de hemel staat.

Mei

Juni

Juli

Augustus

 

September