Culinair genot in Zeeland

Njam! het kookkanaal is nu ook in Nederland te bekijken via kanaal 39 bij KPN ! Net zoals in Vlaanderen willen we graag ons culinair platform in Nederland op de kaart zetten. Gepassioneerde Nederlandse chefs met veel expertise en knowhow zullen het kookkanaal ook bij onze Noorderburen uitbouwen. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma (van restaurant 'De Leest' en 'The White Room') werd recent als eerste Nederlandse njam!-chef aangekondigd en er volgen er binnenkort nog veel meer. Onze doelstelling? Culinaire expertise op een haalbaar niveau in de huiskamers van kijkend Nederland halen.

Wij vroegen onze Belgische njam!-chefs naar hun favoriete adressen in Nederland. Want culinair moeten ons Noorderburen absoluut niet onderdoen voor de Belgische restaurantsector! Met onderstaande tips van Dominique Persoone, Roger Van Damme en Bart Desmidt heb je direct een leidraad voor een heerlijke culinaire trip in Nederland.

De 8 leukste restaurants in Middelburg (en omstreken)

Heb je binnenkort een weekendje Middelburg op de planning staan en ben je nog op zoek naar een leuk restaurantje om te eten? Lucky you, want in de hoofdstad van Zeeland zijn heel wat leuke plekken waar je heerlijk kunt eten. Met prachtig uitzicht op de jachthaven of één van de pleinen kun je er heerlijk lunchen, borrelen en dineren. Cosmo heeft acht restaurants voor je op een rijtje gezet, die werken met de lekkerste lokale producten die Zeeland te bieden heeft. Dus, hup! De auto, trein of bus in, want Zeeland is the place to be.

De Gespleten Arent

Dit stijlvolle restaurant is gevestigd aan de Vlasmarkt in hartje Middelburg. Je kunt er terecht voor culinaire hoogstandjes uit de Franse en Nederlandse keuken. De Gespleten Arent werkt met zogenaamde bijvangst uit de Noordzee, om te laten zien dat er heerlijk gekookt kan worden met wat de visser (per ongeluk) vangt. Vaak wordt bijvangst weggegooid, wat natuurlijk extreem zonde is. "Wij werken graag met bijvangst om te laten zien dat er meer is dan noordzeetong en zeebaars. Zo geven wij hondshaai weer een podium in een prachtig gerechtje," aldus Sjoerd Dooge. We love! Andere lokale ingrediënten die graag worden gebruikt, zijn duindoornbessen en Zeeroop: sappen en elixirs op basis van Zeeuws fruit en kruiden. Op TripAdvisor verdient De Gespleten Arent een maximale score van 5.0, dus dat belooft wat!

Restaurant Scherp

Schuin achter het historische oude stadhuis van Middelburg bevindt zich Restaurant Scherp. Eigenaren Mart en Dhani ontvangen je met alle liefde in hun sfeervolle restaurant. “We zijn bevoorrecht dat we in Zeeland zoveel mooie streekproducten hebben. Met veel liefde en passie voor het vak verwerken we deze in onze smaakvolle gerechten.” De Zeeuwse wijnen die hier worden geschonken, komen van Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Deze wijnen worden ook al jaren geschonken door KLM Businessclass en is zelfs gedronken door voormalig president Obama. Die móet je dus eens geproefd hebben, nietwaar? Verder werkt Scherp met oesters van De Oesterij uit Yerseke, Oosterschelde kreeft en in Kats gekweekte ‘Dutch Yellowtail Kingfish’. Als je Zeeland wilt proeven, moet je naar Scherp!

Het Packhuys

In het oude stadscentrum aan de Kinderdijk, tegenover de Kaai, vind je Het Packhuys. De naam zegt het al, het is een oud pakhuis uit de VOC-tijd met elementen die zorgen voor een knusse sfeer. Bij Het Packhuys kun je terecht voor heerlijke vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Ook voor verse oesters van Neeltje Jans, scheermessen en Oosterschelde kreeft ben je hier aan het juiste adres. De 'pulled jackfruit' is een verfrissend vegetarisch alternatief op het vleesgerecht en een echte must om eens te proberen. Het Packhuys gaat voedselverspilling tegen, door niet op voorhand bij ieder gerecht frites te serveren. Als je hier wel zin in hebt, kun je dit aangeven en worden de frietjes kosteloos gebakken. Duurzaamheid ten top!

Restaurantje Nummer 7

Ook dit restaurant is gevestigd in een monumentaal pand uit de 17e eeuw. Op steenworp afstand van de winkelstraat en van de Middelburgse jachthaven kun je heerlijk eten in dit karakteristieke restaurantje. Tot 28 jaar geleden was dit een woonhuis, waardoor alle oude invloeden bewaard zijn gebleven. "Restaurantje Nummer 7 staat symbool voor een goede eerlijke keuken en werkt zoveel mogelijk met lokale en regionale producten. Wij hebben het voorrecht om in deze provincie te wonen en werken waar geweldige producten voorradig zijn uit de Oosterschelde en Noordzee, en waar boeren en telers zijn die met veel passie eerlijke producten leveren." Laat je verrassen door een 'Menu Surprise' met bijpassende wijnen en je hebt gegarandeerd een fantastische avond met je lover, vrienden of familie!

Sint John

Middenin het centrum van Middelburg, gelegen aan de Vismarkt, vind je Sint John. Wij vinden het altijd een beetje lijken alsof hier sinds de jaren 50 niets meer is veranderd, op de moderne apparatuur en het vrolijke jonge personeel na. De authentieke inrichting geeft een heerlijk knusse sfeer. Je kunt bij Sint John terecht voor een lekker ontbijtje, lunch, borrel en alles er tussenin. De "tostisch" bij Sint John zijn een enorme aanrader. Er zijn veel verschillende soorten, met toppings variërend van pindakaas tot filet americain en banaan. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar geloof ons: you're going to love them. Het boerenyoghurtijs dat gemaakt is gemaakt van Zeeuwse karnemelk, is een traktatie waar menig Zeeuw regelmatig voor langskomt. Bovendien krijg je bij elk kopje koffie of thee een echte Zeeuwse babbelaar. It's a yes for us!

De Prins op 't Witte Paart

De Prins op 't Witte Paart is de buur van Het Packhuys en bevindt zich aan de Kinderdijk met prachtig uitzicht op het Spijkerbruggetje en de jachthaven van Middelburg. Het historische VOC-pand uit 1700 draagt als naam "De Kemel". Het clubhuis van de watersportvereniging De Arne, dat zich op de begane grond bevindt, is hiernaar vernoemd. Bij De Prins op 't Witte Paart kun je terecht voor heerlijke gerechten tegen een goede prijs. De variërende daghappen zijn super populair en uitermate geschikt voor als je je bootje wilt aanmeren om een lekker hapje te gaan eten. Een dagje zeilen en daarna hier eten? Wij tekenen ervoor! We komen regelmatig terug voor de spareribs en ook de scampi's in Thaise marinade zijn to die for.

De Houtzaagwerf

Verstopt in het prachtige Zeeuwse landschap ligt dit pareltje, De Houtzaagwerf. Onze personal fave is een oase van rust in de dagelijkse hectiek. De locatie aan de rand van Geersdijk wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als houtzagerij. Wanneer je hierlangs loopt, kom je terecht bij een historisch pand met een heerlijke tuin waar je je direct thuisvoelt. De menukaart zie je pas wanneer je naar je tafel wordt begeleid. Omdat De Houtzaagwerf uitsluitend met verse producten werkt, verandert deze elke dag. Een groot schrijfbord komt voor je te staan met daarop minstens twee visgerechten, twee vleesgerechten en een vegetarische optie. Naast avondeten kun je hier terecht voor een heerlijke lunch, koffie of een goede borrel (inclusief borrelplank natuurlijk). De tijd lijkt hier altijd even stil te staan, waardoor je ultiem kunt genieten van goede wijn en heerlijk eten. Mmm...

Fromagerie Forianne

Met ruim twintig jaar ervaring weten Roy en Forianne alles over de lekkerste kazen en goed borrelen. In hun winkel Fromagerie Forianne verkopen ze de lekkerste kazen, delicatessen, vleeswaren, belegde broodjes en wijnen. Ook hebben ze een sfeervolle lunchroom en een stadstuin met uitzicht op de Lange Jan - een must-see in Middelburg. Laat je verrassen door een kaas- of tapasplank en een heerlijke bijpassende wijn. Bij vertrek neem je nog iets lekkers mee voor thuis, zoals een pondje Zeeuwse kaas uit de kar buiten. Wil je er niet weg? They got you! Je kunt lekker blijven slapen in De Torenkamer, een riant appartement op de eerste verdieping.