Welkom bij "Nationaal Park Oosterschelde" 

De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Het is altijd en overal te beleven; zonder hek en zonder toegangskaartje.
Oosterscheldekering
 

De Westerschelde

is een zeearm in Zeeland. De vaarweg staat in open verbinding met de Noordzee en de Schelde. De Westerschelde is een belangrijke verbinding tussen Antwerpen en Vlissingen.​

 
  • Het ontwerpen en bouwen van de Westerscheldetunnel duurde ruim 7 jaar.
  • Kosten: 750 miljoen euro
  • Daarvoor zijn 2 tunnelboormachines gebouwd met een diameter van 11,33 meter en een lengte van 11 meter
  • De bouw van de boormachines duurde 15 maanden
  • De boormachines wogen samen 4.000 ton en kostten 90 miljoen euro
  • Per dag is gemidddeld 12 meter geboord
  • Elke tunnelbuis is opgebouwd uit 3.300 tunnelringen, een tunnelring bestaat uit 7 betonnen segmenten en een sluitsteen, in totaal zijn 53.000 tunnelsegmenten verwerkt
  • Op 14 maart 2003 is de tunnel geopend ​ 
De Westerscheldetunnel is een tunnel van 6,6 kilometer lang in de N62 onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk (Zuid-Beveland) en Terneuzen (Zeeuws Vlaanderen) en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland​ .
 

Feitjes & weetjes 

Oppervlakte: 37.000 hectare (circa 54.000 voetbalvelden) .  Oeverlengte: 179 km .   Hemelsbreed: oost-west 40 km en noord-zuid 27 km .  Met het getij stroomt 800 miljard liter water de Oosterschelde in en uit .  Getijslag: 3,25 m .  Gemiddelde diepte: -9 mtr NAP.   Maximale diepte: -42 mtr NAP. ​


Tolvrije dagen

tunnelpng


De tunnelboormachine van de Sluiskiltunnel ter hoogte van Terneuzen


De Zeelandbrug


Die bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van 95 meter per stuk. Verder is er een beweegbaar gedeelte van veertig meter lang. Aan de brug, die toen nog ‘Oosterscheldebrug’ heette, werd in 1963 begonnen. Op 15 december 1965 werd de brug door wijlen Koningin Juliana officieel geopend. Pas in april 1967 werd de brug ‘Zeelandbrug’ gedoopt. Tegenwoordig is de Zeelandbrug van groot belang bij het verkeer tussen Rotterdam en Goes. Nu de Westerscheldetunnel voltooid is, is dit belang alleen maar toegenomen. Men kan nu via de Westerscheldetunnel en de Zeelandbrug van Rotterdam naar Belgie rijden​ .Neeltje Jans is een kunstmatig eiland in de Oosterschelde waar het Deltapark gevestigd is. In dit themapark kan de bezoeker zich informeren over de aanleiding en uitvoering van de Deltawerken.Dit is het grootste infrastructuurproject ooit gerealiseerd in de Nederlandse geschiedenis. Sinds september 2015 heeft het piepkleine eilandje er een nieuwe attractie bij: een volledig operationele, 115 m hoge radartoren met een recordbereik van 40 km.


De antenne is het cruciaal onderdeel van een radarsysteem en moet operationeel blijven onder alle weersomstandigheden. Om de afwijkingen op de radarsignalen te beperken werden aan het ontwerp zeer strenge eisen gesteld qua hoekverdraaiingen en torsie.

De mosselcultuur

Bruinisse wil hét mosseldorp van Zeeland worden, maar daar denken ze in Philippine heel anders over. De Philippinenaren zijn van mening dat hun stad van oudsher de plek in Zeeland is om mossels te eten. Ondanks dat er geen haven of mosselboten meer zijn.

Mosselgeschiedenis van Philippine :

Volgens historisch stadsgids Norbert van Hurck zijn er niet veel plekken meer in Philippine die aan de mosselvisserij doen denken. Alleen het Philippinekanaal dat vroeger de Braakman met de haven in de stad verbond is er nog. De haven zelf is verzand. Daar is een school op gebouwd.

Maar toch is volgens Van Hurck Philippine een echte mosselstad. "In de Braakman werden de mossels opgehaald en vervolgens per boot naar Philippine vervoerd", legt hij uit. "De oorsprong van de mosselcultuur van Zeeland ligt net over de grens in Boekhoute. Daar is het begonnen, maar Philippine nam het al snel over."
Aan de mosselcultuur kwam een einde toen Philippine van de Braakman werd afgesloten. "Maar de mossels zijn in Philippine gebleven, maar dan in de vorm van acht mosselrestaurants. Vraag maar eens aan een Belg waar Philippine ligt. Dat weten ze tot in Brussel!" Tachtig procent van de restaurantbezoekers tijdens het mosselseizoen komt uit België. En die zijn trouw aan de mosselstad.

Dichten Braakman 1951


Het laatste weekend van augustus zijn het Mosselfeesten in Philippine. In datzelfde weekend treedt Het Mosselgilde Bruinisse voor het eerst landelijk naar buiten tijdens het Mosselfestival in Utrecht. Daar presenteert Bruinisse zich als hét mosseldorp van Zeeland.
Dat andere dorpen of steden pretenderen dat zij de mosselplek van Zeeland zijn, vindt de stadsgids van Philippine onzin. "Hoezo komen er anders 400.000 mensen per jaar naar hier om alleen mossels te eten? Dat komt omdat wij de beste mosselrestaurants hebben en de lekkerste mosselen! Philippine is de mosselstad van Zeeland, geen twijfel mogelijk!"

'Philippine is dé plek voor mosselen! Geen twijfel mogelijk!'

Zie video op Omroep Zeeland !

Wist je dat de Oosterschelde de beste plek in Europa is om de bruinvis te spotten? En dat de zeearend met een spanwijdte tot wel 2,5 meter de grootste roofvogel van Nederland is? Of dat er Flamingo’s (!) in het Grevelingenmeer overwinteren? Ja, wie denkt dat je voor een geslaagde safari naar de Afrikaanse savanne moet afreizen heeft het goed mis. Je spot een alternatieve Big 5 namelijk in en rondom Schouwen-Duiveland. Met een beetje geluk maak je er misschien zelfs een Big 6 van.

Bruinvis

Stap je op de boot voor een vaart over de Oosterschelde, schrik dan niet. Al lijken ze er wel op, het zijn geen dolfijnen die met je meezwemmen, maar de bruinvis. De naam van dit dier is misleidend: ze zijn namelijk geen vis én niet bruin. Met hun anderhalve meter en 55 kilo behoren ze tot de kleinste familieleden van de walvis.

Het makkelijkst spot je ze in de Oosterschelde. Dat doe je hier vanaf het land of het water. Zie je er meer dan een, dan heb je geluk, want dit dier leeft voornamelijk individueel. Al is het geweldig dat je de dieren hier kan zien, de oorzaak daarvan is minder leuk. Dat komt namelijk doordat ze niet gemakkelijk wegkomen uit de Oosterschelde. Hoewel de bruinvis wel door de opening in de Oosterscheldekering past, maakt de waterkering te veel lawaai voor deze zeer geluidsgevoelige dieren.

Uit onderzoek blijkt dat dit ertoe leidt dat bruinvissen in de Oosterschelde maar zelden van en naar de Noordzee zwemmen. Sterftecijfers van deze dieren liggen in dit gebied ook een stuk hoger en dat komt omdat ze hier hoogstwaarschijnlijk een te karig, eenzijdig dieet hebben.Flamingo

Nederland biedt al sinds 1983 een overwinteringsplek voor een groep van ongeveer zestig wilde flamingo’s. Deze vind je in het Grevelingenmeer, op de rand van Zeeland en Zuid-Holland. De jongste flamingo’s — te herkennen aan hun grijze kleur — blijven het hele jaar in Nederland. Zij worden pas de volgende winter weer met hun familie herenigd.

Hoe die familie is samengesteld is overigens interessant: zowel de Chileense, Caribische én de Europese flamingo zijn vertegenwoordigd in deze groep. En sinds flamingo’s erg makkelijk kruisen, maken ze al jarenlang geheel nieuwe flamingosoorten.

Dat de flamingo zich vrijwillig in ons koude kikkerland bevindt, klinkt misschien vreemd. Dat is het echter niet: dit dier kan zich namelijk bijzonder goed redden in extreme klimaten. Zo tref je deze diersoort zelfs in het Andesgebergte, waar het overdag 30 °C kan zijn en ’s nachts -20 °C.

Bewaar wel altijd een gepaste afstand en laat je hond thuis (of houd hem in ieder geval kort aan de lijn). Honden bezorgen de flamingo’s namelijk veel stress. Ook drones hebben de groep in het verleden flink verstoord. Daarom is dronen hier inmiddels verboden.Zeehond

In datzelfde meer, maar ook bij de Oosterschelde, de Westerschelde, de Voordelta, Neeltje Jans en op het strand kom je geheid groepen zeehonden tegen. In tegenstelling tot de bruinvis, kunnen zeehonden probleemloos de waterkering passeren. In het wild kunnen deze dieren wel 20 tot 30 jaar oud, twee meter lang en honderd kilo zwaar worden.

Tegenwoordig telt Nederland weer volop zeehonden, maar eind jaren ’70 waren deze dieren bijna helemaal uitgestorven. Dit kwam door de jacht, vervuiling van leefgebied en verstoring van de rust. Als je op zeehondensafari gaat, is het dus van groot belang om goed afstand te bewaren. Vooral in de zomer, want als je de jongen stoort, kunnen ze niet genoeg melk drinken en verzwakken ze.


Damhert en ree

In 1993 ontsnapte een groep van vijf damherten uit een kamp. Nu is dat nummer meer dan verhonderdvoudigd en vind je ze dwalend door het wild. De grootste kans om ze te zien is in de bossen bij de ‘Kop van Schouwen’ of in het natuurgebied Oranjezon. Vooral bij schemering, in de bronstijd vind je ze makkelijk. Dan hoor je de mannetjes namelijk burlen voor aandacht. Wil je ze spotten, dan is het wel belangrijk dat je doodstil blijft: bij het minste geluid schieten damherten namelijk al op de vlucht.

Zonder natuurlijke vijand gedijt het damhert bijzonder goed in Zeeland. Zo goed zelfs, dat regelmatig herten worden afgeschoten om de populatie op peil te houden. Dat dit het ecosysteem in balans houdt, maakt het natuurlijk niet minder zielig.


Zeearend

Het laatste lid van de Big 5 is zeker niet de minste: met een spanwijdte tot wel tweeënhalve meter is de zeearend de grootste roofvogel van Nederland. Sinds 2006 wordt deze reusachtige vogel hier gespot, maar pas in 2018 werd een eerste zeearend in Nederland geboren, in Slikken van Heen. De hoop is dat deze reus van de lucht op veel meer plekken in Zeeland gaat broeden.

Volwassen zeearenden herken je door de witte staart, lichte kop en gele snavel. Jongen zijn nog donkerbruin, met lichte vlekken en een voornamelijk donkere snavel. Bouwt dit beest een nest, dan pakt ‘ie breed uit: deze zijn namelijk gigantisch. En al die moeite is niet voor niets, want nadat het nest af is wordt het vaak jarenlang gebruikt. Superhandig voor alle zeearend-liefhebbers. Heb je een plek gevonden, dan kan je hier dus elk jaar weer naar terugkeren.