De provincie Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Ze grenst ten zuiden aan België en ten noorden aan Zuid Holland en Noord-Brabant. Zeeland kan je verder nog gaan opsplitsen in volgend 6 gebieden : •Zeeuws Vlaanderen •Walcheren •Noord- en Zuid-Beveland •Tholen & Sint-Philipsland •Schouwen-DuivenlandGoeree-Overflakkee (behoort niet tot Zeeland) Deze gebieden worden van elkaar gescheiden door de Westerschelde en de Oosterschelde en omvat talrijke 'meren' : het Veerse Meer, het Markiezaatsmeer, de Krabbenkreek, het Mastgat, het Grevelingenmeer en het Volkerak. ​
De 13 gemeenten van Zeeland
Hulst
 
Borsele
 
Terneuzen
Sluis
Goes
 
Veere
Reimerswaal
Middelburg
 
Noord-Beveland
Schouwen-Duiveland
Tholen
Kapelle
Vlissingen
Schouwen-Duiveland

Flaneren bij zonsondergang op het goudgele strand van Cadzand. Wakker worden met uitzicht op het strand van Vlissingen. Of een hele middag slenteren langs de strandpaviljoens van Ouddorp aan Zee. Ontdek zelf waarom de uitgestrekte stranden van Zeeland tot de mooiste en schoonste van Nederland behoren.

Met een kustlijn van 650 kilometer wordt kiezen moeilijk. Maar variatie is leuk. Daarom hier enkele suggesties voor de leukste, mooiste, gezelligste en meest bijzondere stranden van Zeeland. De Zeeuwse kustlijn en de binnenwateren blinken uit in diversiteit.

De badsteden voor op je bucketlist !

Domburg

De stranden van "mondain" Domburg zijn al sinds de negentiende eeuw een belangrijke toeristische trekpleister van Zeeland. De stranden zijn al talloze malen bekroond met het eco-label de Blauwe Vlag. Daarnaast zijn de stranden van Domburg een aantal keren uitgeroepen tot het "schoonste strand van Nederland".   De stranden van Domburg staan bekend om hun typische paalhoofden en strandhuisjes. Deze standhuisjes zijn te huur en geschikt om er de nacht in door te brengen. Honden zijn hier tijdens het hoogseizoen tussen 10:00 en 19:00 alleen aangelijnd toegelaten. Tussen paal 16,4 en 16,9 is een naaktstrand te vinden.

Boven 2013 , onder 2018

De stranden van Cadzand lopen van het Zwin bij de Belgische grens tot aan Nieuwvliet-bad. In totaal beslaan de stranden ongeveer 11 kilometer van de Zeeuwse kust. Net als veel stranden in Zeeland zijn de stranden die direct bij Cadzand-bad liggen bekroond met het Europese eco-keurmerk de Blauwe vlag. Er zijn in de buurt van Cadzand een aantal stranden waar naaktrecreatie wordt gedoogd, maar er zijn geen officiële naaktstranden te vinden. In het Zwin zijn er ook een aantal plekken waar naaktrecreatie wordt gedoogd.

De stranden van Cadzand zijn elk jaar het toneel van de Cadzandse vliegerfeesten. Dit kleurige schouwspel is gratis te bezoeken. De stranden van Cadzand staan bekend om zijn haaientanden. Net na een storm of een onrustige zee is de kans groot dat je in de buurt van het Zwin een eeuwenoude haaientand vindt.

Het strand van Zoutelande is vijf kilometer lang en staat ook wel bekend als het Zuiderstrand. Het strand is net als de meeste stranden in dit deel van Zeeland bekroond met de Blauwe Vlag. Dit is een eco-keurmerk voor de schoonste stranden van Europa. Het strand van Zoutelande heeft meerdere malen de prijs voor het schoonste strand van Nederland gewonnen.
Op het strand staan de voor Walcheren typische strandhuisjes. Deze strandhuisjes zijn anders dan de huisjes bij bijvoorbeeld Breezand niet geschikt om in te overnachten.  
In het voor- en najaar zijn de stranden in de buurt van Zoutelande erg populair bij kitesurfers en gemotoriseerde parapentes.

ECO-label

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan meer dan 4.500 stranden en jachthavens in ruim 50 landen wereldwijd.

De stranden in de buurt van Nieuwvliet staan bekend om hun grote kindvriendelijkheid. Bij eb ontstaat hier een bijzonder breed strand met veel kleine poedelplaatsjes voor de kleintjes. Doordat deze ondiepe poeltjes snel opwarmen ligt de watertemperatuur hier gemiddeld enkele graden hoger dan in de Noordzee. De stranden van Nieuwvliet zijn al meerdere malen bekroond met het eco-keurmerk de Blauwe Vlag. Naaktstranden zijn hier iets ten noorden te vinden in de buurt van Groede. Honden zijn hier het gehele jaar toegestaan maar moeten van 1 mei tot en met 1 oktober tussen 10:00 en 18:00 aangelijnd zijn.

De stranden van Breskens lopen vanaf de veerhaven van het dorp tot aan Nieuwvliet-bad. Langs deze stranden loopt de Panoramaweg één van de weinige plaatsen in Nederland waar je met de auto aan de zeekant van de dijk kan rijden. Onderweg kom je de vuurtoren van Breskens, de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland, tegen. De stranden bij Breskens zijn bekroond met het eco-Keurmerk de Blauwe Vlag. Het strandpaviljoen Puur bij Groede is uitgeroepen tot het beste strandpaviljoen van Zeeland. Bij Groede ligt tussen palenrij 20 en 23 een populair naaktstrand. Op dit strand staat een strandpaviljoen waar naaktrecreatie is toegestaan.  

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Vlissingen zijn de stranden die bij de stad horen. Het bekendste strand van de stad is het Badstrand dat bij sommige ook wel bekend is als het Boulevardstrand. Iets verder noordelijk liggen het Nollestrand, het Duinstrand en Westduin.  Als je nog verder noordelijk gaat kom je bij het Ritthemse strand en het Kalootstrand. Hier zijn echter maar weinig voorzieningen beschikbaar. Een mooi schouwspel vanaf de Vlissingse stranden zijn de vele grote zeeschepen die hier voorbij varen richting de haven van Vlissingen. De stranden van Vlissingen hebben net als de andere stranden in Zeeland al het eco-keurmerk de Blauwe Vlag. Op het Nollestrand zijn de zogenaamde Slaapstrandhuisjes te vinden. In deze huisjes kun je op een bijzondere manier de nacht op het Zeeuwse strand doorbrengen.

Het strand van Westkapelle is het meest zuidelijk gelegen strand van Nederland. Het bijna 3 lange zandstrand draagt de bijnaam de Zeeuwse Riviera. Staat Zeeland bekend om het feit dat het de meeste zonne-uren van Nederland heeft, zo staat Westkapelle bekend om het feit dat het de meeste zonne-uren van Zeeland heeft. Net als veel andere stranden in Zeeland zijn de stranden van Westkapelle bekroond met het eco-keurmerk de Blauwe vlag.  
Bij Westkapelle zijn geen naaktstranden. Hiervoor zul je richting Domburg of Vrouwenpolder moeten gaan.

Landingsmonument Sherman Tank Westkapelle
Uitkijktoren Oranjezon

De stranden van Vrouwenpolder behoren tot de breedste stranden van Nederland. De meeste stranden liggen hier aan de Noordzee, maar voor wie liever aan zoetwater ligt, kan naar het strand van het Veerse Meer.  Het strand van Vrouwenpolder biedt je de unieke kans om op het strand te overnachten. In de zomermaanden kun je bij Breezand in één van de Beachhouses slapen. Deze huisjes zijn voorzien van een klein keukentje en een badkamer. De stranden worden hier bewaakt door de kustwacht.
Bij Vrouwenpolder zijn twee naaktstranden te vinden. Eén in de buurt bij Oostkapelle tussen paal 8,6 en 10,9 en één in de buurt van Breezand bij duinovergang 72.

Tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle

Oranjezon, tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder, is zeker het meest afwisselende kustgebied van Zeeland: strand, hoge duinen, duinvalleien, struweel en bos, je vindt het er allemaal. Het is lang in gebruik geweest als waterwingebied.

De uitkijktoren in Oranjezon bij Vrouwenpolder is niet meer. Een kraan drukte de zestien meter hoge toren  tegen de vlakte. Het Zeeuwse Landschap hoopt op termijn een nieuwe uitkijktoren te laten plaatsen.

De stranden van Burgh-Haamstede beslaan ongeveer het gehele westelijke deel van Schouwen-Duiveland en grenzen in het noorden aan de stranden van Renesse. Ze zijn al meerdere keren onderscheiden met het eco-keurlabel de Blauwe vlag. Daarnaast hebben de stranden een aantal keren de Quality Coast Award gewonnen. In het duingebied de Meeuwenduinen ligt het grootste bos van Zeeland. Op de warmste dagen van het jaar kun je na een aantal uren in de zon te hebben gelegen hier wat verkoeling zoeken. Vanaf sommige stranden heb je een prachtig uitzicht op de Oosterscheldekering. Tussen paal 12,5 en 14,0 is naaktrecreatie toegestaan.

Verklikkerplaat bij Renesse

Om de strandovergangen, de recreatiebedrijven en het centrum van Renesse bereikbaar te houden, beschikt Renesse over een Transferium. Op dit grote terrein met 900 parkeerplaatsen kun je gratis parkeren. Het centrum ligt op 500 meter afstand. Ideaal dus om je bezoek hier te beginnen. Tussen paal 6,94 tot 7,99 is er hier een naaktstrand te vinden.

Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is voor de meeste Belgen vooral gekend voor zijn gezellige stadjes : Sluis, Hulst, Axel, Aardenburg, Philippines, ... In een niet zo ver verleden waren dit de favoriete plaatsen om couponnetjes van obligaties te gaan incasseren, om de sex-shops te bezoeken, om meubelen te kiezen, om mosselen te eten, om boter te 'smokkelen', ... Alles verandert en de meeste van deze aantrekkingspolen hebben hun glorie verloren. Nochtans blijft Zeeuws-Vlaanderen enorm populair bij de Vlamingen. Velen kopen er nu zelfs een tweede verblijf. De Noordzeekust is minder bekend. Cadzand, de buur van Knokke en gelegen aan de overkant van het Zwin, is nog wel bekend en Breskens doet ook nog wel een belletje rinkelen, al is dit veel verminderd sedert de overzetdienst naar Vlissingen werd afgeschaft voor wagens. ​

Sas van Gent was tot 2003 een zelfstandige gemeente maar behoort sindsdien tot de gemeente Terneuzen. Sas van Gent ligt aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en heeft hier zijn bestaan hoofdzakelijk aan te danken.

Dit kanaal werd in de 16de eeuw gegraven nadat de Lieve verzand was en Keizer Karel V toestemming gaf om de dijk hier te doorbreken met een sluis. De hierbij ontstane nederzetting werd al snel aangevallen in de brand gestoken door de Watergeuzen. Hierna ontstond rond Sas van Gent één van de grootste en sterkste vestingwerken in Nederland. De vesting bestond uit zes bolwerken, zes ravelijnen, twee lunetten en drie stadspoorten. Tijdens de grote werkloosheid in de jaren ’30 van de vorige eeuw is de vesting op enkele fragmenten na in zijn geheel gesloopt door tewerkgestelde werklozen.

Sas van Gent Standbeeld van de schepentrekker
Tegenwoordig is Sas van Gent een eigentijds dorp waarbinnen ieder jaar meerder activiteiten worden gehouden. Eén van de voorbeelden hiervan is het festival Rock around the Bridge, dat hier sinds 1992 gehouden wordt. Tijdens het carnaval spreekt men hier van Betekoppenstad en heten de inwoners Betekoppen. Iedere carnaval wordt er hier op de dinsdagavond een lichtjesparade gehouden. De Vlaamse zanger Louis Neefs heeft het lied Annelies uit Sas van Gent geschreven, dit nummer is onder ander gecoverd door Rob de Nijs. Een groot nadeel van Sas van Gent is dat er door de ligging aan het kanaal er veel industrie in de directe omgeving van het dorp is.

Het Industrieel Museum Zeeland is gevestigd in de monumentale suikerloods in Sas van Gent. Het museum verrast de bezoeker met vele aspecten van industrie in het algemeen en die van Zeeland in het bijzonder. Het Industrieel Museum Zeeland is geen gewoon museum. Het is kijken EN doen, want hier kijk je met je handen! Een bezoek aan het Industrieel Museum Zeeland is een must voor de echte industrie- en techniekliefhebber. Maar meer nog maken we kinderen en volwassenen die ‘niks met industrie hebben’ enthousiast met onze collectie, activiteiten en interactieve opstellingen. De imposante machines, het innovatieve technische vernuft van toen en nu, maar ook aspecten als veiligheid, energie en logistiek komen op een interactieve manier aan bod. Voor iedereen is dit museum een leerzame belevenis. Want groot of klein, iedereen kijkt toch graag met zijn handen! Klik hier voor onze algemene folder met meer informatie.


Brouwersdam in Schouwen-Duiveland Centrum van watersport
Het Zwin Het middelste deel van Zeeuws-Vlaanderen bestaat uit de gemeente Terneuzen, uitgesproken werkstad

De provincie Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, het land ligt in zee. In Waterdunen komt het samenspel tussen water en land tot uitdrukking. Waterdunen is een icoon voor Zeeland en het bewijs dat Zeeland vandaag de dag anders met water omgaat. Waterdunen is een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Waterdunen combineert natuur, recreatie en getijdenwerking in een innovatieve kustversterking met veiligheid als randvoorwaarde.


Zeehonden en bruinvissen in Zeeland

Zeehonden en bruinvissen; in Zeeland leven ze volop in het wild. Ze genieten van de mooie natuur. Het schone water. En natuurlijk de ruimte en de rust. Het is fantastisch om deze dieren te zien. Soms van heel dichtbij. Zelfs een stoere zeebonk krijgt dan een klein hartje.

Zeehonden bezoeken in Stellendam

Bruinvissen zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. De naam is dus wat vreemd. Vroeger werd gewoon alles wat in zee zwom ‘vis’ genoemd en alles wat donker van kleur was ‘bruin’. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd. Toen werden ze veel gegeten. Bruinvissen kwamen vroeger in grote aantallen voor langs onze kusten. Vanaf 1950 werden ze steeds zeldzamer, maar vanaf 1995 werden ze plotseling weer steeds vaker gezien. Nu is het de meest voorkomende walvisachtige van de Noordzee.