Wandelnet

De bunkerroute 

Deze gevarieerde route (66,7 km) voert je langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De kust van Walcheren werd door de Duitse bezetter vanaf 1942 extra versterkt. Het resultaat was een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen.

In de buurt van Koudekerke kun je de restanten van dit zogeheten landfront nog duidelijk zien liggen. In totaal zijn er zo'n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. Benieuwd wat er schuilgaat achter de dikke betonnen muren? Maak dan een tussenstop bij het Bunkermuseum in Zoutelande.

Voor de bevrijding van Walcheren betaalde de bevolking een hoge prijs. De dijken werden door geallieerde vliegtuigen opzettelijk gebombardeerd om de bezetter te verjagen. In Westkapelle trok dit drama diepe sporen. Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis heeft het verhaal rondom het bombardement duidelijk in kaart


Drakentanden
Yerseke Moer
Het Zeeuwse Landschap

Staatsbosbeheer is opgericht in1899 en beheert 273.000 hectare bos, natuur en landschap en 1.900 gebouwde objecten in Nederland. We zijn een zelfstandige publiekrechtelijke organisatie met een wettelijke taak, vallend binnen het domein van het ministerie van LNV. Staatsbosbeheer speelt een belangrijke rol in de realisatie van nationale en internationale natuurdoelstellingen, openluchtrecreatie nabij stedelijke agglomeraties en de instandhouding van landschappelijke monumenten. We bieden werk aan 11.000 mensen en ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers.

Goudhaantje , de kleinste van Europa

De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.

Vogelweetjes

Colijnsplaat

Vogelkijkhutten Zeeland

Colijnsplaat is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een beschermd stads of dorpsgezicht hebben. Het huidige Colijnsplaat is pas aan het einde van de zestiende eeuw gesticht. In de tweede en derde eeuw na Christus woonden er in dit gebied de Kelten. Resten van een Keltische tempel die hier moet hebben gestaan zijn in de vorige eeuw uit de Oosterschelde gevist. Het dorp dat bij de tempel lag moet Ganuenta hebben geheten. Eén reconstructie van deze tempel is te bewonderen in dit dorp.

Neeltje Jans

Neeltje Jans, een eiland tussen de Oosterschelde en de Noordzee, was vroeger een zandplaat. Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering deed het dienst als werkeiland. Daarna lag Neeltje Jans er verlaten bij. Nu was de natuur aan zet. Wind en water maakten er een gevarieerd en dynamisch natuurgebied van.

Je vindt er jonge zeeduintjes, vochtige valleien, een duinmeer en een rij hoge kamduinen. Aan de Oosterscheldekant ligt een slikkengebied met een vogeleiland. Aan de Noordzeezijde ligt een slufter: een zandvlakte achter de duinen waar regelmatig zeewater binnenstroomt.

Mountainbikenetwerk

Fietsroutes

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is gevestigd in de vier caissons die in 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. In elk van de caissons vind je een ander thema: feiten, emoties, wederopbouw en toekomst. Fiets daarna verder langs de sporen van de Watersnoodramp van 1953, door dorpen als Capelle, Nieuwerkerk, Sirjansland en Oosterland. Afstand: 35.3 km.

Bezoek eerst museum de Schotse Huizen. Het toont originele voorwerpen en die documenten herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Daarnaast zijn er stijlkamers en wisselexposities met onder meer aandacht voor hedendaagse Zeeuwse kunst, de voormalige Veerse kunstkolonie en Zeeuwse streekdracht. Bekijk in het museum ook het model van de Krabbelaar. Fiets daarna verder langs sporen van scheepvaart en visserij door Arnemuiden, Nieuw en Sint Joosland, Middelburg, Brigdamme en Gapinge. Afstand: 35,3 km.

Ooit monsterde Michiel de Ruyter aan op een schip van de rijke redersfamilie Lampsins. Ze bewoonden een statig pand op de kade van Vlissingen. De schepen zijn vergaan, maar het huis staat er nog steeds en biedt nu onderdak aan het maritiem MuZEEum. Fiets langs maritieme sporen door de eeuwen heen in Vlissingen. Afstand: 18.8 km.

Zeeuws-Vlaanderen is een zwaar bevochten gebied. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) lag deze regio in de vuurlinie van de Staatse en Spaanse troepen. Tussen Noord en Zuid werd door beide partijen een stevige buffer van verdedigingswerken aangelegd: de Staats-Spaanse linies. Leer er alles over in museum het Bolwerk in IJzendijke en vervolg daarna je weg langs de linies en door dorpen en gehuchten die herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog. Afstand: 56.6 km.

Het Fruitteeltmuseum is gevestigd in een voormalige agrarische school. Je ziet er hoe de Zeeuwse fruitteelt zich vanaf de Romeinse tijd heeft ontwikkeld tot vandaag de dag. Fiets langs sporen van de fruitteelt, parlevinkers, vliedbergen en militaire erevelden. Omgeef je op de polderwegen tussen fruitboomgaarden en ervaar de fruitteelt. Afstand: 16 km.

In het bevrijdingsmuseum kun je een schat aan informatie vinden over de oorlog en bevrijding van Zeeland, 1940 – 1945. Fiets daarna verder langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in Nieuwdorp, de Sloedam en Ritthem. De route stuurt je langs monumenten, bunkers, antitankmuren, de Atlantikwall en verdronken land. Afstand: 34 km

Jaren 50

Gelegen onder de rook van grote havensteden, kon Sas van Gent niet achterblijven. Alles over de industrialisatie van dit stadje én Zeeland kom je te weten op deze route en in het Industrieel Museum Zeeland. Afstand: 44 km.

Stadhuis 1910

De Romeinen bouwden in Aardenburg een castellum, op dezelfde plaats ontwikkelde zich later een grote middeleeuwse stad. Dat bewijzen diverse bodemschatten in het gemeentelijk archeologisch museum. Bewonder de unieke vondsten en ontdek de bijbehorende vindplaatsen in historisch Aardenburg. Fiets ook langs historische sporen rond Sluis, Eede, Heile en Draaibrug. Afstand: 24 km.

Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg is ondergebracht in de gelijknamige, met zorg gerestaureerde 18de eeuwse boerderij in Dreischor. Kom alles te weten over het ringdorp en de (agrarische) sporen op de route. Afstand: 38 km.

LF Kustroute
"De vernieuwingen hebben de aantrekkelijkheid van de LF Kustroute versterkt. De fietser krijgt een goed beeld van het Zwin, de zeewering van Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de Maasvlakte, het duinlandschap en de Waddenkust met het spel van eb en vloed tussen de kwelders. (...) De Deltawerken, Afsluitdijk en kustverstevigingen, maar ook de oude terpen en wierden met kolossale kerken, geven een duidelijke indruk van de eeuwenoude strijd tegen het water."

LF Zuiderzeeroute
"De LF Zuiderzeeroute bestond eerst uit een combinatie van de LF21, LF22 enLF23.De Zuiderzeeroute is nu één route en bewegwijzerd met de zogeheten icoonbordjes. (...) Van de 440 kilometer is 95 kilometer geheel vernieuwd. De vernieuwde delen door het oude Zuiderzeestadje Vollenhove en via het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland voegen een dimensie toe.

9 verrassende natuurgebieden