Varen , zeilen , roeien , surfen en duiken

Behalve vanwege de bijzondere flora en fauna, zijn sommige Zeeuwse wateren ook bekend vanwege de duikwrakken die er te vinden zijn. Het zestig meter lange schip Le Serpent werd speciaal voor sportduikers afgezonken in het Grevelingenmeer bij Scharendijke. Het schip ligt op zo’n 23 meter diepte. Of duik naar het ‘Galjoen zonder Poen’. Het ligt 25 meter onder de zeespiegel in de Oosterschelde.​

De Ketel is het wrak van een silo die was bestemd voor General Electric Plastics in Bergen op Zoom. Tijdens het verplaatsen van twee nieuwe ketels over de Oosterschelde op 13 december 1973, kwam er een los en sloeg overboord. De lading werd lange tijd niet gevonden, onder meer omdat op de verkeerde plek werd gezocht. Een aantal jaren later vond een visser de tel terug, maar omdat bergen niet lukte, werd besloten het te laten liggen.
Locaties duiken en snorkelen en nog meer gedetailleerd hier !

In een provincie waar je aan alle kanten water hebt, kun je natuurlijk waterskiën en wakeboarden. Zeeland biedt je alle ruimte voor deze zomerse activiteiten. En het goede recept: zon, zee en strand. Je kunt deze watersporten op alle leeftijden doen. Het is helemaal niet erg als je het niet direct onder de knie hebt. Je valt in het water. En je probeert het opnieuw.
Surf locaties

Prachtige documentaire over het hoe en waarom van het betonnen schip wat sinds 1970 in het slib lag bij Serooskerke en in 2011 is herrezen om vervolgens aan de andere kant van Schouwen-Duiveland in Zeeland opnieuw te worden afgezonken bij Scharendijke als duikobject en stimulans voor het onderwaterleven. Met prachtige beelden vanuit de lucht, onder water en op het droge.

2017-09-03_050511png De Delta biedt onbegrensd watersportplezier. Eindeloze ruimte op het water, volop mogelijkheden aan wal. Van het Haringvliet bij Hellevoetsluis tot Antwerpen-Stad en van de binnenwateren van Noord-Brabant tot de Noordzee. Voor een fijne en onbezorgde tijd op het water en aan land vind je op de site van de Deltagids  allerlei praktische informatie over o.a. wind, getij, schoon water en watersportfaciliteiten. ​En vergeet niet " Varen doe je samen " !

Zeilen

Inkoppertje, de wind is het belangrijkste instrument van een zeiler. Aan de hand van de wind bepaal je de stand van de zeilen. Een handige theorie om in gedachten te houden is dat de boot onder het zeil draait, maar de stand van de zeilen intact blijft. Dit omdat de wind vanuit dezelfde richting blijft waaien. Het zeil kent vier verschillende standen, aan de wind, halve wind, ruime wind en voor de wind.


Schepen tewater laten 

Kanoverhuur aan het Veesre Meer

kano6eb1f8b932785c52e2244552c272c8c2115jpg

Getijdentabellen - Hoogwater en Laagwater

Getijdentabellen  - Waterstanden  - Hoogwater en laagwater 
Nederland kent een aantal getijdenwateren. De Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, de Eems en Dollard en natuurlijk de Noordzee. Het getij heeft niet alleen een stijging of daling van het water maar ook een horizontale stroming in het water. De waterstand bepaalt of u met uw diepgang, kunt varen. De stroming bepaalt de meest gunstige tijd om te vertrekken. Link: | ideale vertrektijden per haven |


Waterpeilen en waterstanden op de binnenwateren: waar moet je rekening mee houden? Als je veilig wilt varen is het bij de navigatie belangrijk om de diepte te weten van het vaarwater. Nu staan de dieptes aangegeven op de vaarkaart, maar door allerlei omstandigheden zal de werkelijke diepte steeds veranderen.

Nederland en water zijn nauw met elkaar verbonden. Een flink deel van het land ligt op of onder de zeespiegel. En natuurlijk zijn er talloze meren en rivieren. Op dat water komen ook overtredingen voor, of vinden misdrijven plaats. Het (handhavings)werk op water is van meerdere partijen, zoals Rijkswaterstaat, IL&T, BOA’s van de gemeentelijke havenbedrijven, Kustwacht en de politie. Zowel de regionale eenheden als de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid hebben een politietaak op het water